|| Sűrűn olvasni, hallani olyan téves megközelítést ahol a branding és a marketing fogalmát összemossák. Valóban kapcsolódnak egymáshoz, de a céljuk különböző. Főként azokhoz szólok most, akik nem értik miért nem működik a marketingjük és miért nem érzik jól magukat a folyamatban. Átérzem és most szeretném elmondani én mire jutottam, bízom benne hogy másnak is segítségre lehet. ||

Nem biztos hogy egy újabb csalira, hirdetésre, kampányra, termékpiramisra, értékesítési tölcsérre, vagy újabb ajánlat bevezetésére van szükséged. Hanem alapokra!
De mi a különbség a branding és a marketing között, melyik a fontosabb és mi a helyes időrendi sorrend?

Emily Heyward - Obsessed című, számomra rettenetesen inspiráló könyvében egy remek példával szemlélteti ezt:
“Amikor egy brand biztos alapokon nyugszik, az olyan mint egy tál tele üveggolyóval. Minden golyó értéket képvisel, egy kis darabja a bizalomnak. És minden direkt értékesítés és árakció kivesz egy üveggolyót abból a tálból, amit valahogy vissza kell majd pótolni.”

A BRANDING :

  • Hosszútávú kapcsolatot épít ki a közönséggel, alapot biztosít, bizalmat épít.
  • A márka MIÉRT-je.
  • Személyiséggel ruház fel, üzenetet hordoz, képet alakít ki, érzést vált ki, elköteleződést generál.

A MARKETING :

  • Rövidtávú, értékesítésre, eredményre fókuszál.
  • A márka HOGYAN-ja.
  • Taktika és tevékenységek sokasága, amik vásárlásra, foglalásra ösztönözik a közönséget.

A brand stratégia összetevői pedig (a márkaalapok, célcsoport pozicionálás, márkaüzenet, márkaszemélyiség, márkahang, vizuális arculat) azok az eszközök, amikre a marketing stratégia kialakításához szükség van.

Nélkülük rossz esetben tukmálás érzését kelthetjük, sőt nem megfelelő hirdetési célzással akár frusztrációt is kiválthatunk. Míg egy biztos alapokon nyugvó brand nem is tűnik úgy mintha elsősorban értékesíteni akarna.

Ez a két dolog egyformán fontos, egymásra épül, de szigorúan ez a helyes időrendi sorrend. Természetesen a nap végén mindig az eladás a lényeg, ez átfogó alapok nélkül nehezen valósulhat meg.

Térjünk vissza ahhoz a bizonyos lányhoz, aki anno kezdő online vállalkozóként fuldoklott a marketing tanácsok tengerében. Mit is tett? Tanult rengeteget, falta a könyveket, kurzusokat, tanácsadásokat és webinárokat. Rengeteg pénzt és energiát ölt bele.

Majd elkezdte érezni hogy valami nem kerek. Hiába tudott egyre többet, nem érezte jobban magát amikor időzítette a hirdetéseket. Nem lett kevésbé frusztráló az online jelenlét és nem is volt feltétlen olyan hatékony mint szerette volna.

Mert mivel is találkozik egy átlag vállalkozó, amikor elindul, vagy online IS elindul?

Van valamim (termékem vagy szolgáltatásom) amit el szeretnék adni. Mi kell? Marketing. Hirdetés kell, kampány kell, csali kell, hírlevél kell. El kell adni! Igen, ez mind kell. Majd!

Persze tanulja hogy kell célcsoport, meg miért, meg persona, mert aki mindenkinek árul, az valójában senkinek sem árul... De a sorrend hibás. És sajnos mivel sokan így indulnak el, ez nem változik később sem. A sorrend hibás marad.

Ezek nem az éves marketing terv első néhány oldalának a helykitöltő információi és nem is a hirdetés célzásánál van rájuk szükség. Ha csak ott merül fel a kérdés, az rég késő.

Illetve szerencsére a célcsoport meghatározásának is vannak sokkal szofisztikáltabb lehetőségei, mint hogy egyszerűen iparág, társadalmi, vagy demográfiai alapon lődözzünk.

Tehát mégegyszer: a perszona alkotás nem marketing eszköz, hanem brand építési lépés, amire később a marketing épülhet majd.

Nem vagyunk egyformák, de én személy szerint szuper érzékeny vagyok arra, hogy ha valaki rám akar tukmálni valamit. Valószínúleg ebből adódik bennem, - és talán benned is - az ellenérzés a self marketinggel kapcsolatban is. Szeretem, ha legalább valami pici beleszólásom lehet. Hogy még ha releváns is számomra, szeretem ha én dönthetem el, hogy épp van-e rá igényem vagy szükségem. A 12. hírlevél ugyanarról az ajánlatról, belőlem erős ellenérzést vált ki. De a 20 perces webinár végén a 40 perce tartó értékesítés is frusztráló.

Hogy lehetne mégis önazonosan kommunikálni?

Azt gondoltam bennem van a hiba, így elkezdtem erről sokakkal beszélgetni és magamra is nagyon figyelni, hogy valóban mindenki hirdetésével kapcsolatban ilyen rossz érzésem van-e. És nyilván nincs, kell a bizalom!

DE! Ehhez a legkevésbé sem mindig egy termékpiramis kell, sőt! Fizettem már ki én is százezreket egyetlen pillanat alatt kurzusra vagy mentorálásra és nem azért mert épp nem volt jobb helye a pénznek. És bizony, volt hogy csak utólag töltöttem le az ingyenes leckéket... De ehhez az kellett, ahogy a fb oldaluk tetejére kitűzött posztjában emberi volt és úgy éreztem engem szólított meg. Nem tukmált, nem magát ajnározta, ígéretet tett, majd ezt be is váltotta. Ettől márka ő és nem csak egy kurzus a sok közül.

A brand egy érzés, személyisége van, azonosulunk vele, ha megérint.
Bizalomra épül, ami egy nagyon bonyolult és még annál is illékonyabb kis lény.


Ezt értettem meg és így történt, hogy pördültem egyet, leállítottam a hirdetéseket, és brand stratégiát kezdtem el tanulni.

Szeretném nem csak én magam jól alkalmazni, hanem megfelelően át is adni: Nem az a helyes, hogy van valamim, és kitalálom kinek akarom eladni, hanem hogy tudom kinek a milyen problémáján szeretnék segíteni és erre építkezem. Ettől lesz ez egy szerethető, önazonos valami, nem pedig tukmálás.

És hogy mindenkinek szüksége van-e rá? Igen! De minden vállalkozásnak a maga szintjén! Nem a többszázezres arculat és weboldal az első, hanem a márkaalapok, célcsoport, pozicionálás, márkaüzenet, márkaszemélyiség, márkahang. Később, ha ezek mind letisztultak, jöhet majd a vizuális arculat.

Mindenkinek szüksége van márka stratégiára, mert segít hitelessé válnunk először a saját magunk, majd szép lassan a mások szemében is. És ez felbecsülhetetlen érték.

folyt. köv. Ígérem!